Tuesday, January 24, 2012

MANUSIA TAK PERNAH BERSYUKUR :/

Assalamualaikum dan salam sejahtera .
hari ni aku nak post tentang MANUSIA YANG TAK PERNAH BERSYUKUR .
okayy , ni bukan nya ceramah agama . hee . tapi takpa lah .

Ni tentang warna kulit . Okayy , basically kecantikan .
KAUM ADAM TURUT BOLEH MENYAMBUNG BACA kerana ni bukannya tentang hal hal kecantikan yang perempuan tapi ni umum .
dan , pastinya aku tidak menyentuh sensitiviti mana mana pihak .
aku dapat idea ni tiba tiba dan nak share dengan anda .

Saya ada ambik keluarga angkat daripada German tahun lepas , nama dia WIGGY . ni dia yang cakap :

'' Kulit orang Malaysia cantik . kulit orang barat macam keju ''

so , ini meruuk kepada kulit orang asia yang sawo matang tidak kira lah Thailand , Filipina , atau negara negara terdekat .
dan Wiggy jugak gelak bila ada iklan produk MENCERAHKAN KULIT / MEMUTIHKAN KULIT seperti fair n lovely , garnier dan sebagainya .
dia juga turut berkata :

" kenapa ada orang nak bagi kulit putih ? haha "

Wiggy ada gitau , dekat negara German , ada product untuk menggelapkan kulit supaya jadi sawo matang macam orang asia nih . bagi jadi TANNED SKIN gitu . dan siapa yang mempunyai kulit macam tu , dianggap cantik :DD
so , dia datang Malaysia memang suka berjemur supaya jadi brown . lebih exotic katanya .

Pelik kan ? Kat sini berebut rebut nak jadi putih . kat sana berebut nak jadi coklat . sebab apa eh ? yang aku nak mention kat sini , ni semua bukannya apa . sebabnya ialah MANUSIA TIDAK PERNAH BERSYUKUR . so , tak kira lah warna kulit apa pun . bersyukur lah . kalau setakat nak pakai bagi lebih cantik tu apa salahnya . tapi jangan lah sampai tak jadi diri sendiri sudahh :/

Kesimpulannya , manusia tidak pernah bersyukur :)
so , bersyukur lah . yang hitam manis , yang putih gebu , yang coklat sedap *cadbury sedap .
HAHA :DD

p/s : Wiggy cakap Omputeh laa . tu aku translate bagi hangpaa .