Sunday, March 18, 2018

KENAPA NAK SAMBUNG MASTER?

*Disclaimer: THIS IS MY VERY PERSONAL OPINION. JUST NAK SHARE*

Hai semua. So harini aku nak tulis sikit setelah lama jugak tak menaip kat blog ni. So merujuk kepada tajuk di atas...

Sekarang aku tengah sambung master di salah satu universiti yg terletak di pulau, Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang. Aku sambung dalam mod coursework yg berdurasi minimum 1 tahun, maksimum 2 tahun. Dalam penulisan kali ni, aku takmau cerita sangat tentang course yg aku buat, maybe aku akan cerita kat next post. Sekarang just nak gitau sebab ja. Sebab apa aku pursue master, sebab apa aku ambik coursework, sebab apa aku pilih course ni dan sebab apa aku pilih USM.

1) Kenapa nak sambung master?
For my case, aku lepas degree terus sambung master. Kira freshgrad lah. No working experience, terus sambung master. Why so? Aku selalu imagine diri aku ni mcm main game tau tak. Life game mcm The Sims tu. Dlm game, bila kita capai certain achievement, level kita akan naik tau. Pastu akan ada achievement unlock. Macam tu jgk yg aku selalu bayang, aku selalu bayang aku ada achievement yg belum unlock, iaitu pursue master. So aku nak diri aku ni ke level seterusnya. I will always improve myself. Always seek for achievement to unlock. Lagi satu, aku rasa macam apa yg aku belajar, tak cukup, rasa macam nak dig more, so aku pursue master utk learn more. 

Aku tak suka bila aku tanya sapa2, reason nak sambung master org tu akan jawab "Sebab tak dpt kerja, so sambung master". Yes, no option for you but that cannot be the only reason hg pursue master. Mcm aku, aku tak apply mana2 pun lepas degree sebab aku memang nak sambung dulu, pastu baru cari kerja. Ada sesetengah pihak kata, kalau nak kerja dalam industri, baik takyah sambung study. Bg aku, ada betulnya but ada salahnya jugak. For me, aku sambung master untuk bagi strong aku punya fundamental knowledge so that I can help the industry/company to grow. Industri ni bukan industri hiburan (Ada yg ingat industri hiburan tau). Someone with fundamental background ni sangat penting tau untuk manufacturing company. *Scream hire me*

2) Kenapa ambik coursework?
Satu, sebab aku nak buat full time and time duration for coursework ni pendek drp buat research. Lagipun aku nak learn more about fundamental. Kalau buat research, learning scope kita akan tertumpu kepada subjek research kita shj. Kalau coursework still kena attend kelas, ambik beberapa subjek, ada experiment, test and assessment. Dari sini boleh belajar banyak dan macam-macam. InshaAllah, research akan buat kalau sambung PhD nanti? Doakan ya. Tapi kalau ikut perancangan nak kerja dulu. Kalau research, kita akan work independently. Mcm buat fyp time degree. Mcm tu lah. Kalau coursework, sebijik mcm time degree dulu. Ada kelas, assignment, test, quiz, presentation and also final year project. So kalau korg suka mcm ni, sambung ler coursework.

3) Kenapa pilih course Master in Physics (Solid State Physics)?
Aku memang nak pursue master dalam bidang fizik sebab degree aku fizik. Aku takmau lari bidang sebab aku minat fizik huhu. Kenapa aku pilih Solid State Physics? Sebab course ni agak general. Subjek2 yg diajar kalau ambik course ni sgt berguna kalau nak kerja dlm bidang manufacturing and process. Lagi satu sebab, kat USM hanya tawarkan dua course untuk coursework; Solid State Physics dan Medical Physics. Aku sebenarnya minat jugak Medical Physics sebab kat matrik dulu, subjek Biology aku quite strong. Plus, minat aku terhadap Bio dan Physics sama rata. So aku ada terfikir untuk ambik Medical Physics. Kaji punya kaji, aku rasa dgn background degree aku dan perancangan kerjaya aku, better aku ambik Solid State Physics. 

But still, no offence. Medical Physics pun market tinggi sekarang! Kalau nak sambung bidang ni, go for it.

4) Kenapa USM?
This is very personal. Sebab pilihan universiti ni terletak di tangan masing2. Nak study mana2 pun sama ja asalkan kita bersungguh2 dalam suatu perkara. Aku pilih USM sebab, aku nak coursework dan USM lah universiti yg paling dekat dengan Perlis yg ada program coursework utk Fizik. Aku ada survey UniMAP dan UiTM Arau jugak, tapi ada research ja :)

Nak dekat sebab duduk Terengganu time degree dulu rasa banyak habis duit kat tiket bas, and kalau kenduri sedara-mara banyak terlepas. Huu sedih.



That's all! Nanti aku cerita more about Master in Solid State Physics dekat my next blog post okayyy ;)